Over De Auteurs

Maarten Havinga

Ik ben Maarten Havinga, 36 jaar en woon samen met mijn vriendin en twee zoontjes van 6 en 3 jaar en onze dochter van 1.  Ik ben al mijn hele leven woonachtig in Zoetermeer en ben werkzaam bij een groot Zoetermeers transport bedrijf. Als kleine jongen liep ik al op de schooltuintjes in Zoetermeer te struinen naar pijpekopjes en scherfjes van aardewerk. Die interesse heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik op 11 jarige leeftijd bij het Historisch Genootschap Oud Soetermeer terrecht kwam. Bij de Archeologische Werkgroep Zoetermeer (AWZ) ben ik begonnen als vrijwilliger om vervolgens mee te werken aan vele mooie en bijzondere opgravingen in Zoetermeer. Helaas mogen amateur verenigingen geen opgravingen meer uitvoeren en wordt er al enkele jaren niet meer gegraven door de AWZ, van een bloeiende archeologie afdeling met meerdere specialisten is de archeologie afdeling van 25 vrijwilligers tot nihil verdwenen. In 2005 kwam het boek Missing in Action uit, geschreven door Louis van den Burg van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer. Door dat boek is mijn fascinatie voor de "Jolly Duck" begonnen. Al snel beet ik mijzelf vast en ben op internet gaan zoeken naar informatie en al snel kwam er nog veel en veel meer informatie omhoog. Door wat vragen op het gastenboek van www.b24.net ben ik in contact gekomen met Anette Tison die een van de onderzoeksters daar is. Na wat heen en weer gemail heeft het contact geresulteerd in een berg informatie voor zowel B24.net als voor mijzelf. Anette Tison was zo onder de indruk over het verhaal van John McCormick dat zij aan een groot verhaal is gaan werken op de site waar ik veel informatie van onze kant uit aan haar heb gegeven, kijk hiervoor op www.b24.net/stories/McCormick.htm Op 22 oktober 2005 ben ik samen met Louis van den Burg en Ed Stevenhagen† naar de plek geweest waar de "Jolly Duck" een noodlanding maakte. Die dag hebben we met een metaaldetector het stuk land afgezocht en zijn er leuke onderdelen van het toestel ontdekt. Toen ik een paar jaar later na veel onderzoek in het bezit kwam van 16mm opnames van de beschieting van het toestel op 26 Februari 1945 werd de informatie nog breder en zijn er nog meer beweringen bewezen of zelfs ontkracht. De filmpjes van de beschieting waren dan ook de reden om op 12 Mei 2012 wederom een nieuw veldonderzoek op te starten, die dag gaf ook weer een stoot informatie vrij. Verder op de website kunt u alles lezen en zien wat er op de veldonderzoek dagen allemaal is gevonden en ontdekt. Op 2 en 3 Mei 2014 hebben wij een 3e veldonderzoek uitgevoerd, hierover kunt u alles op de site lezen. Dankzij een klein mailtje met een vraag over John McCormick ben ik in contact gekomen met Sylvan Staub, die niet alleen veel weet van John McCormick en de crew van de "jolly Duck" maar ook nog eens prachtige websites kan maken. Dat kleine mailtje heeft als resultaat dat er nu een pracht van een website gemaakt is waar alle extra informatie en onderzoeken te vinden zal zijn!

Maarten Havinga


Sylvan Staub

Ik ben Sylvan Staub, 44 jaar en gelukkig getrouwd en heb 2 zonen van 9 en 18 jaar. Ik woon sinds 1995 in Zoetermeer en ik werk bij een Zoetermeers hosting bedrijf. Al sinds mijn vroege jeugd heb ik een fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog en lees hier erg veel over. In 1997 kreeg ik een boekje in handen wat uitgegeven was door het Historisch Genootschap Oud Soetermeer genaamd "Over De Oorlog Gesproken" waar een stukje in was geschreven over John McCormick. Mijn interesse was gewekt, maar helaas viel er destijds verder weinig te vinden over dit onderwerp. Toen ook nog eens in 2001 het boek "Dorp In Oorlog" uitkwam, waar nog meer instond over de crash van de Jolly Duck en het vervolg van John McCormick, werd mijn interesse weer aangewakkerd. Na wat navraag bleken er toch niet zoveel mensen bereid om hierover te praten en liep mijn kleine onderzoek weer dood. Gelukkig kwam er enkele jaren later op het bedrijf waar ik destijds werkte een oudere man die kapotte pallets kwam halen voor zijn allesbrander, deze man woonde op de Zegwaartseweg in een oud huisje wat op deze manier verwarmt werd. Deze oude man hielp ik altijd met het inladen van de pallets en had de oorlog in Zoetermeer van dichtbij meegemaakt, vertelde hij. De vader van deze man was tijdens de oorlog de voddenboer van Zoetermeer en wist dus werkelijk alles van iedereen in het dorp. Zo vertelde hij dat met wachtmeester van Rij niet te spotten viel, een zeer strenge man was dat en iedereen had respect voor hem. Ook de liquidatie van "Zwarte Han" kwam uitgebreid aan bod en mijn interesse was nu helemaal gewekt, dit was een zeer interessant verhaal wat mij niet losliet en ik begon gericht te zoeken naar meer informatie hierover. het toeval wilde, dat rond deze tijd ook het boek van Louis Van Den Burg uitkwam "Missing In Action" en dit boek beantwoorde een hoop vragen die ik destijds had. In augustus 2013 heb ik de redactie van "40-45 Toen En Nu" aangeschreven met de vraag of deze wisten wat zich had afgespeeld tijdens die laatste maanden van de oorlog in Zoetermeer. Hierop kreeg in in december antwoord van de enthousiaste hoofdredacteur met de vraag of ik over dit onderwerp meer informatie had, want het was een interessant verhaal voor het internationale blad. Ik moest dus contact opnemen met het Historisch Genootschap Oud Soetermeer voor eventuele foto's voor bij het te schrijven artikel. Na een bezoek aan het "Oude Huis" aan de Dorpsstraat kwam ik in contact met Ton Vermeulen en deze stuurde mij door naar Maarten Havinga, deskundige op het gebied van dit onderwerp. Na een tweetal ontmoetingen klikte het zo tussen ons dat er een samenwerking ontstond. En zo is deze website ontstaan met het uitgebreide verhaal van de "Jolly Duck". Ik hoop dat u net zoveel plezier beleefd aan het lezen van alle informatie op deze website als wij hadden met het maken ervan!

Sylvan Staub

8 juni 2017
Vandaag werd alles voorbereid om de volgende dag nog één keer een crash site onderzoek te doen door Sylvan en Maarten. De eigenaar van het land zou zeer binnenkort een grote lading aarde gaan storten ter verhoging, hierna zou de site dus onbereikbaar worden.
Helaas is het hiervan nooit gekomen. Het hart van Sylvan stopte ermee waardoor hij is overleden, volkomen onverwacht en veel te jong op 44-jarige leeftijd.
Hierbij onze eerbetoon aan Sylvan Staub: de "oorlogsheld" van Zoetermeer.

In het AD stond een mooi stukje over Sylvan: Rocker met fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog

Onderzoek

Zoals u heeft kunnen lezen zijn wij al jaren bezig met ons onderzoek naar alles wat te maken heeft met het gecrashte vliegtuig in de Geerpolder. Begin 2013 is dit alles in een stroomversnelling gekomen toen wij elkaar ontmoet hebben i.v.m. een vraag om medewerking voor een artikel van een Oorlogsblad. Deze website zal nooit af zijn, want we ontdekken iedere keer weer nieuwe informatie en dat maakt het ook leuk. Mocht u ook informatie hebben over deze laatste maanden van de oorlog, dan kunt u ons altijd mailen via ons contactformulier op deze website en zullen wij zeer snel met u contact opnemen. Ondertussen zullen wij door gaan met informatie vergaren en deze website nog mooier en informatiever te maken dan dat hij al is nu.