Introductie

Op 15 februari 1945 wordt het Zoetermeerse verzet verraden door een zwarthandelaar die het op een akkoordje heeft gegooid met de Duitsers die hem op dat moment gevangen houden. Op 17 februari wordt er door de Duitsers langs alle adressen die deze zwarthandelaar heeft opgegeven langs gegaan en doordat het verzet door bevriende politieagenten zijn gewaarschuwd, blijft de schade beperkt tot 3 arrestaties bij van Driel in Den Hoorn en van Herwijnen en Kok in de Dorpsstraat. Ook Piet Lengkeek wordt opgepakt, maar wordt door de "goede" politieagent LeRoux weer vrijgelaten. De rest van het verzet is op dat moment ondergedoken in het Jachthuis "Jolly Duck" te Zevenhuizen.

Op 22 februari 1945 in de ochtend stijgt de 392nd Bomb Group vanaf Wendling in Engeland op om in Northeim in Duitsland een rangeerterein te bombarderen op een extreem lage hoogte van 6000 ft. Dit is nog nooit eerder gedaan en al voor deze vlucht wordt er gesproken van een gevaarlijke vlucht, want op zo'n lage hoogte, ben je zeer kwetsbaar voor flak (luchtafweergeschut). Op de heenweg krijgt men boven Nederland al het een en ander te voorduren van deze flak en op de terugweg wordt de B-24H Liberator met serie nummer #42-95241 geraakt door flak en daardoor komt de B-24 Liberator in de problemen en moet noodgedwongen een noodlanding maken in de Geerpolder nabij Zoetermeer. Dit gaat gelukkig zonder slachtoffers en de 9 bemanningsleden vluchten alle kanten op om zo proberen uit de handen van de Duitsers te blijven. 4 bemanningsleden weten diezelfde dag nog onderdak te vinden bij mensen die ze willen laten onderduiken en 4 worden er direct opgepakt door de Duitsers en afgevoerd naar een gevangenenkamp in Duitsland. Het missende 9e bemanningslid John McCormick is op dat moment nog zoek......

Op 26 februari 1945 duikt het laatste bemanningslid John McCormick op in een hooiberg aan de Zegwaartseweg en krijgt van de boer en boerin Dogterom te eten en drinken waarna de boer naar Zoetermeer vertrekt om daar het verzet te melden dat het 9e bemanningslid terecht is.

Diezelfde dag wordt er door de RAF besloten het wrak van de B-24 "Jolly Duck" te vernietigen omdat op foto's is gebleken dat deze nog redelijk intact is en men is bang dat de Duitsers dit toestel tegen de geallieerden gaan gebruiken. Bij deze beschieting van het wrak komen 4 burgers en 1 Duitse militair om het leven.

Op de avond van de 26ste wordt John McCormick weggehaald bij boer Dogterom door de heer Lodewijk uit de Molenstraat en wordt daar in zijn huis voor 1 nacht ondergebracht.

Op de ochtend van 27 februari 1945 wordt John door Wim Olivier en zijn zusje opgehaald bij de heer Lodewijk en gebracht naar het Jachthuis in Zevenhuizen waar John de optie krijgt om te kiezen voor het krijgsgevangenschap of te kiezen om zich aan te sluiten bij het Zoetermeerse verzet, John kiest de laatste optie........


Door te klikken op de foto's op de homepage maakt u eerst kennis met de bemanningsleden van de B-24 Liberator "Jolly Duck" en de onderste vier foto's vertellen het verhaal van de crash en wat hierna gebeurde met de bemanning van de "Jolly Duck". Daarna kunt u door bovenin op de menu items te klikken meer informatie vinden over de laatste maanden van en na de oorlog in Zoetermeer en het Zoetermeerse Verzet en de N.B.S.